Sisteme de detectie cu detectori prin aspiratie
Detectorul de fum prin aspirație este alcătuit din una sau două ramuri de aspirație independente cu orificii de aspirație, fiecare cu un senzor de fum extrem de sensibil.
Monitorizarea continuă a fluxului de aer ne asigură că ramurile de aspirație sunt constant verificate împotriva ruperii conductei și a poluării găurilor de aspirație.
Un ventilator de înaltă performanță aspiră aerul din încăpere pentru a fi monitorizate prin intermediul ramurii de aspirație la unitatea de evaluare.
Acolo aerul este evaluat în mod continu de către senzorii de fum.Dimensionarea sistemului si sensibilitatea acestuia se realizeaza printr-un soft specializat.
Cunoscut drept cel mai eficient sistem de detectie acesta reprezinta si cea mai sigura solutie pentru detectia incendiilor.
Randamentul instalatiei este influentat de mai multi factori (umiditate, temperatura, etc.) nerespectarea acestor conditii poate duce la deteriorarea sistemului.
Sistemul de detectie prin aspiratie este compus din urmatoarele echipamente:
- Unitatea de control (centrala): Este echipamentul principal al sistemului de detectie prin aspiratie ce are rolul de a comunica cu dispozitivele periferice ale sistemului, de a declansa alarme acustice / optice dar si de a monitoriza starea in regim continuu a sistemului.
- Conducte: Conductele folosite prezinta orificii pentru a aspira aerul din incapere, distanta dintre orificii este standard, respectand normele locale in vigoare.
- Detector: Detectorul are rolul de a analiza aerul aspirat prin conducte si de a transmite rezultatele probei analizate catre unitatea centrala. Pentru o detectie optima si lucrari de mentenanta usor de realizat, detectorii VESDA (Very Early Warning Aspirating Smoke Detection) trebuiesc amplasati intr o zona in care temperatura nu atinge valori negative.
- Materiale auxiliare (cabluri, cleme de prindere, etc.).
Instalatia are ca principiu de functionare aspiratia continua a aerului, prin intermediul uneia (sau mai multe) duze de aspiratie, aceasta aspira aerul care este trecut in prima faza prin doua filtre ce au rolul de a inlatura praful si alti factori daunatori.
In urmatoarea etapa, aerul curatat este circulat prin unitatea de detectie, aici fiind supus la un test efectuat de catre un laser. Daca in compozitia aerului se gasesc particule de fum, razele laser se imprastie in toata unitatea de detectie declansand alarma.
In ultima faza, aerul este eliberat inapoi in camera protejata pentru a nu se creea diferente de presiune.
In cazul in care din analiza facuta de catre unitatea de detectie reiese ca in aer sunt prezente particule de fum, se declanseaza automat alarme de tip acustic si vizual (iar daca sistemul contine si partea de stingere, se declanseaza si stingerea).
Acest sistem se bazeaza pe functionalitatea corecta a detectorilor de fum si pe aspiratia continua a aerului.
Instalarea sistemului se face de obicei in camere curate, in care focul poate provoca daune extrem de mari: data centere- baze de date tip server, depozite de mase cu grad inalt de inflamabilitate, hale refrigeratoare, etc.
Sistemul poate fi implementat si in alte tipuri de camere, mai putin curate: centre de tratare a deseurilor, medii industriale/de fabricatie; atata timp cat sistemul este verificat si supus la teste periodic.
Beneficiile instalatiei de aspirare a fumului sunt:
- posibilitatea reglarii valorii prag a declansarii alarmei;
- o detectie extrem de rapida;
- posibilitatea ca sistemul sa fie implementat intr o cladire foarte inalta sau unde exista instalatii de ventilatie puternice;
- pot fi adaugati detectori de monoxid de carbon si alte gaze inflamabile.