Skip to main content
Sisteme de detectie si alarmare la incendiu

Servicii de proiectare sisteme de detectie si alarmare la incendiu

Instalaţiile de semnalizare şi detecţie a incendiilor aferente construcţiilor se stabilesc în funcţie de riscul de incendiu, tipul de clădire, de categoria de importanţă a construcţiilor şi de parametrii ce trebuie supravegheaţi, cum sunt: temperatura din încăpere, fumul, emanaţia de gaze periculoase sau explozive, flacără.

 

Alegerea unui anumit sistem de detecţie trebuie să se facă încă din faza de proiectare a construcţiei, pe baza unor criterii normative ce au ca scop principal siguranţa utilizatorilor.

 

Avându-se în vedere condiţiile specifice existente la nivelul operatorilor economici, prin introducerea sistemului de protecţie împotriva incendiilor, se urmăreşte a se obţine un anumit grad de siguranţă în exploatarea construcţiilor, reducându-se astfel nivelul riscului de incendiu/explozie.

 

Ca urmare a eficienţei sistemelor de detecţie şi semnalizare a incendiilor cu funcţionare automată se constată pe plan mondial o diversificare şi modernizare continuă a acestora, ajungând până la o integrare a acestora în sistemele de tip BMS (Building Management Systems).

 

Instalaţiile de semnalizare a incendiilor trebuie să asigure:

 

 • detectarea incendiilor atât pe căile de circulaţie pentru funcţionarea normală a construcţiilor, cât, mai ales, în spaţiile şi încăperile auxiliare, precum şi în acele încăperi în care incendiul ar putea evolua nestânjenit, fără a fi observat în timp util;
 • anunţarea incendiului la punctul de supraveghere permanentă, automat şi/sau prin declanşatoare manuale de alarmă şi telefoane de interior, precum şi, după caz, la unitatea de pompieri (serviciu de pompieri);
 • alarmarea operativă a personalului de serviciu, care trebuie să organizeze şi să asigure prima intervenţie şi evacuarea utilizatorilor în conformitate cu planurile de acţiune stabilite;
 • avertizarea ocupanţilor (utilizatorilor) din clădire asupra pericolului de incendiu şi transmiterea de instrucţiuni (mesaje) pentru evitarea panicii.

 

Sistemele de detectie si alarmare sunt sisteme conventionale si adresabile.

 

 • Sisteme conventionale sunt acele sisteme pentru spatii mici.
 • Sistemele adresabile sunt sisteme complexe pentru spatii mari, permit identificarea exacta a elementului aflat in alarma, cu functii multiple interconectate si la instalatiile de stingere astfel incat pot declansa automat instalatia de stingere (cu sprinklere, spuma, sau gaze)

 

Sisteme de detectie si alarmare la incendiu | Industrial Cruman


Componenta unui sistem de baza este prezentata in schema alaturata si contine:

 • Detectorii de caldura, fum si de flacara care au rolul de a transmite semnalul detectat ca urmare a inceputului de incendiu
 • Butonul de avertizare ce poate fi actionat manual in cazul in care apare riscul de incendiu
 • Sirena care va avertiza toti ocupantii ca trebuie sa evacueze cladirea
 • Centrala cu functii multiple
 • Calculatorul cu soft ce poate inregistra si memora orice eveniment produs

 sisteme de alarmare la incendiu


Centrala de semnalizare este componenta de baza a instalaţii de semnalizare a incendiului care poate fi utilizata, după caz, pentru:

 • a recepţiona semnale de la detectoarele conectate;
 • a determina dacă aceste semnale corespund unei condiţii de alarmă;
 • a indica o condiţie de alarmă acustic şi optic;
 • a indica locul izbucnirii incendiului;
 • a porni instalatia de stingere;
 • a înregistra, dacă este posibil, oricare din aceste informaţii.

sisteme de alarmare


Etapele instalarii unui sistem de detectie si alarmare


1. Proiectarea sistemelor de detectie si alarmare

Faza de proiectare este una din partile critice ale unei instalatii de alarmare la incendiu. Daca aceasta faza nu este elaborata in mod adecvat, pot surveni alarme false si in cel mai rau caz, un sistem cu potential de amenintare a sigurantei vietii, ce nu detecteaza corect sau nu detecteaza de tot.

Standardul European EN54 ede dedicat sistemelor de alarmare si semnalizare la incendiu.

 

2. Instalarea sistemului de alarmare la incendiu trebuie sa fie conforma cu standardul.

Este in sarcina persoanei responsabile de a se asigura ca firma contractoare sau cei ce intaleaza acest sistem detin competenta necesara instalarii prin autorizarea firmei. Inginerul trebuie sa se asigure ca sistemul de alarma este in concordanta cu specificatiile planului de proiectare.

 

3. Punerea in functiune/Testarea

Etapa finala si poate cea mai importanta in instalarea sistemului de detectie si alarmare este punerea in functiune, unde persoana avizata verifica intreaga functionalitate a sistemului, si il valideaza ca fiind sigur si adecvat pentru a atinge scopul.
In prima faza se verifica daca sistemul corespunde specificatiilor de proiectare si schitelor, iar cablajul corespunde reglementarilor si este sigur.

 

Odata ce rezultatele verificarii sunt satisfac cerintele, persoana avizata va testa fiecare dispozitiv, detector etc. al sistemului si de asemenea, va verifica daca sistemul functioneaza asa cum ar trebui in diferite scenarii de eroare.
Daca persoana nu este multumita de performanta sistemului va intocmi o lista de modificari ce vor trebui facute inainte de re-testare, si nu va valida/ certifica sistemul ca si sigur pentru utilizare.

 

4. Mentenanta

Orice sistem de detectie si alarmare la incendiu trebuie intretinut de catre o persoana sau o firma autorizata. Conform reglementarilor, sistemul ar trebui verificat o data la 6 luni sau mult mai frecvent daca clasa de risc este foarte ridicat sau daca exista pericolul de vandalism asupra sistemului.

Etichete

Despre noi

Industrial Cruman SRL este o firma cu capital privat fondata in 1992, localizata in Ploiesti – cea mai mare zona de dezvoltare a industriei petrochimice din Romania.

Articole recomandate

Contact